Slide background

Eet gezond & lekker

Slide background

Beweeg slim

Slide background

Adem rustig

Slide background

Ontspan

Slide background

Geniet!

Help, ik ben aangekomen met de feestdagen!


Ook zo genoten van de feestdagen? Voel jij je dik en opgeblazen en baal je verschrikkelijk van het getal dat de weegschaal aangeeft?  

Lees verder en vind geruststellende tips & weetjes die je helpen je niet al te schuldig te voelen en de draad weer op te pakken. Zo voel jij je snel weer fit!Het is wat, die feestdagen met hun verleidingen. Je moet wel erg Spartaans zijn ingesteld om al die verleidingen te kunnen weerstaan. Wij beginnen al op 23 december met het verjaardagsfeestje van mijn man, gevolgd door een muzikale kerstnacht, een eerste kerstdag bij mijn schoonmoeder, een feestelijke tweede kerstdag met de buurtjes, een derde kerstdag waarop ik kook voor mijn vader,  bioscoopje met vriendinnen, nóg een verjaardagsfeestje, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag. Dat zijn heel wat dagen genieten van lekker eten in goed gezelschap dus...had ik me voorgenomen niet op de weegschaal te gaan staan en  mezelf wat tijd te gunnen om weer in balans te komen. Maar ik kon het niet laten...
 
Kan dat wel, kilo's aankomen tijdens de feestdagen?
Een simpel rekensommetje laat zien dat het onmogelijk is om veel kilo's aan te komen in de vorm van vet. Stel je ziet ineens 3 kg extra op de weegschaal. 3000 gram vet bevat zo'n 21000 calorieën. Wil je jouw vetvoorraadje met 3 kg aanvullen, dan zou je dus bovenop je normale energiebehoefte 21000 calorieën extra tot je moeten nemen, en dat is echt wel heel erg veel. In mijn geval zou ik dan 10 dagen lang zo'n 4500 kcal per dag moeten eten. Ik kan geen dag in mijn leven bedenken waarop me dat gelukt is. Je mag er dus met een gerust hart vanuit gaan dat je met de feestdagen je vetvoorraadje niet met al die kilo's hebt aangevuld.

Wat is dat dan allemaal, die kilo's extra?
Met de feestdagen nemen we het niet zo nauw met een extra glaasje alcohol. We eten vaak wat zouter en zoeter, en we eten vaak meer. Dit laatste zorgt ervoor dat onze darmen meer gevuld worden. Daarnaast zorgen alcohol, suiker en zout ervoor dat je meer vocht vasthoudt. Dit heeft een behoorlijke impact op het getal dat je achteraf ziet op de weegschaal. 

Waar komt dat opgeblazen gevoel vandaan?
Daar zijn allerlei oorzaken voor te bedenken. Doordat we meer geraffineerde producten en suiker eten en meer alcohol drinken gaat onze suikerspiegel wat meer op en neer. Dit heeft wel wat invloed op je algehele welbevinden. Minder vezels eten laat je darmen wat langzamer werken, wat maakt dat je voedsel er langer in blijft zitten. Samen met het vasthouden van vocht maakt dit natuurlijk wel dat je volume wat toeneemt, waardoor je kleding strakker gaat zitten... 

Gun jezelf de tijd!
Gedane zaken nemen geen keer wordt wel eens gezegd, maar gelukkig is het niet zo dramatisch!
Zodra je weer gezonder gaat eten of als je net aan het afvallen was de draad weer oppakt komt het heus weer goed.

Drink de komende dagen eens wat meer water om je vochthuishouding te herstellen.
Eet weer meer vezels. Volkoren brood, wat extra groenten, voldoende fruit en verwen je darmen en darmflora eens met gefermenteerde producten zoals karnemelk, zuurkool, yoghurt.
En beweeg! Pak je sportactiviteiten weer op als je gepauzeerd hebt tijdens de feestdagen. Maak een extra wandeling, ga te voet of op de fiets boodschappen doen. Beweging versnelt je stofwisseling en is goed voor je stoelgang. Zo raak je die overtollige darminhoud weer kwijt!

Het moeilijkste is misschien om weer af te kicken van al dat lekkers, zeker als je nog van alles in huis hebt. We hebben nu eenmaal een voorkeur voor comfort-food. Combinaties van zoet & vet en zout & vet...daar kunnen we moeilijk vanaf blijven. Leg in elk geval al die verleidingen buiten het zicht. Zorg ervoor dat je ze niet gelijk ziet staan als je de kast of la open doet. 

Ga in elk geval niet vreselijk zitten balen, want balen = stress. Het motto blijft: "No stress!" Kijk met een tevreden gevoel terug op al die gezellige dagen met vrienden en familie, pak de draad van gezonde keuzes maken weer op en geniet!
Wil jij dit jaar Bourgondisch genieten én afvallen
met een steuntje in de rug van een
Bourgondisch gewichtsconsulent?

Bel dan eens 0655832683 en maak een afspraak.
Kennismaken is gratis!


Ik wens jullie allen een gezond en gelukkig 2018!