Slide background

Eet gezond & lekker

Slide background

Beweeg slim

Slide background

Adem rustig

Slide background

Ontspan

Slide background

Geniet!

Vraag uit de praktijk: Is sushi gezond?

Regelmatig krijg ik de vraag of een product gezond of niet gezond is.
Nu is het allemaal niet zo zwart-wit: Voeding is namelijk nooit 100% ongezond of gezond!
Ik grap wel eens dat chips bestaat uit aardappel en zonnebloemolie, niets mis mee toch? Dan laat ik de hoeveelheid zout, het aantal calorieën en het kankerverwekkende goudbruine randje even buiten beschouwing. Chips is dus echt geen goede keuze. Mag je het dan nóóit meer eten?

Wat mij betreft draait allemaal om bewustwording en keuzes maken. Ik eet ook chips, maar zie het als een uitzonderingsproduct. Het is niet iets dat ik elke dag eet en het belandt ook niet automatisch als vanzelfsprekend in mijn boodschappentas. Door de week ligt het bij ons gewoon niet in de kast en komt het dus ook niet op tafel. Zoals heel veel andere voeding niet bij ons in de kast te vinden is. Pure chocolade ligt overigens meestal wel in onze kast. Of dit een goede keus is, daar kun je over discussiëren. Maar goed, we hadden het over sushi.

De vraag over sushi kreeg ik de in de lijn van of gezond  uit eten mogelijk is.

Zo van: Als ik uit eten ga en kies voor sushi, ben ik dan goed bezig?"

De gedachtelijn Sushi = met vis = gezond vind ik logisch en ook goed. Heel bewust ook :). Ik wordt ook altijd heel blij als mijn klanten met zo'n gedachtelijntje komen sparren. Wat betreft sushi (rauwe vis) is hygiëne en versheid wel een belangrijk item. Mits dit in orde is is de vis gezond. Over de groenten hoeven we het niet te hebben. De witte rijst - een niet te onderschatten hap bij elke sushi - bevat weinig vezels, sushi bevat over het algemeen veel zout, mede door de sausjes. Vaak betekent sushi eten onbeperkt eten, weer een verhaal apart...

Mag je dan geen sushi eten of helemaal niet meer uit eten?

Te streng zijn voor jezelf maakt dat je ergens wel weer uit de band springt...

Wij doen het zo:
Gezond eten doen we thuis.
Sushi eten doen we heel af en toe.
Als ik kies voor onbeperkt sushi
kies ik bewust
(en gelukkig tegenwoordig als vanzelf)
voor veel groente-gerechtjes.

Als ik kies voor sushi dan geniet ik er ook van!