Slide background

Eet gezond & lekker

Slide background

Beweeg slim

Slide background

Adem rustig

Slide background

Ontspan

Slide background

Geniet!

Indonesische Quinoa-Balletjes met linzen

Van mijn klanten krijg ik de laatste tijd veel vragen over tussendoortjes, en dan met name over de hartige variant. Vandaar nu deze variant op de Italiaanse versie van de Quinoa-balletjes van 2 januari.
Deze hebben een heerlijke Indonesische smaak! Je kunt ze goed invriezen en ze zijn gemakkelijk om mee te nemen in je lunchbox. Lekker met een beetje zoetzure chilisaus. Je kunt ze eten als vleesvervanger of als snack tussendoor. Op die manier zorg je ervoor dat je inname van dierlijke en plantaardige eiwitten in balans is.  

Ingrediënten voor 40 stuks:

Voor de basis: 160gr quinoa (ongekookt), 240gr linzen uit blik, 40 gr gedroogde kokos, 4 eieren, 60 gr volkoren paneermeel, wat havermout
Smaakmakers: 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 winterpeen, 200gr prei, 1 afgestreken el kerriepoeder, 4 el ketjap manis, sambal naar smaak, 30 gr gember op siroop, 1 natriumarm groente / runderbouillonblokje voor 0,5 liter bouillon, 2 el vloeibare margarine / olijfolie.

Bereiding
Kook de quinoa gaar. Houd de gember en het bouillonblokje even apart. Snijd de smaakmakers fijn en fruit het geheel in de margarine/olie. Verkruimel het bouillonblokje over de groenten. Voeg de kruiden en ketjap toe en roer even door. Laat de quinoa en de gesmoorde groenten afkoelen. Staafmix de eieren met de gember en voeg de linzen toe. Pureer het geheel grof met de staafmixer. Voeg de afgekoelde quinoa, en het afgekoelde groentemengsel toe. Laat het geheel opstijven in de koelkast. Is het mengsel te nat om balletjes van te vormen, voeg dan nog wat havermout toe. Vorm er balletjes van en druk ze een beetje plat. Vet de bakplaat van de airfryer in en leg de balletjes op de bakplaat. Bestrijk de balletjes met olie en bak ze op 180 graden goudbruin in de airfryer. 

Variatie-tips
Met de wereldse kruidenmixen van Jonnie Boer in het keukenkastje kun je prima varieren. De volgende keer ga ik aan de slag met een Indiase kruidenpasta van Pataks ...