Slide background

Eet gezond & lekker

Slide background

Beweeg slim

Slide background

Adem rustig

Slide background

Ontspan

Slide background

Geniet!

Energie-repen

Mueslirepen, energierepen, ontbijtkoekjes en noem maar op worden vaak gepresenteerd als gezond en vezelrijk, maar bevatten vaak ook ongezonde ingrediënten zoals suiker en palmvet. Met de Kies-ik- Gezond-app van het Voedingscentrum kun je checken of een product een gezonde keuze is, en reken er maar op dat de meeste repen dat niet zijn. Reden voor mij dus om eens te experimenteren met gezonde energie-repen. Deze zijn helemaal Schijf-van-vijf-proof! Ideaal om mee te nemen, voor een snel ontbijt, in kleine vierkantjes gesneden lekker als bonbonnetje bij de koffie of op een kaasplankje als zoetje bij een pittige 30+-kaas. Een kwartiertje knutselen in de keuken en je hebt een voorraadje voor een week!


Ingredienten voor 8 repen van 150 kcal:


200gr gedroogde dadels, 3 gedroogde vijgen, 50 gram amandelen, 1/2 tl kaneel, 1 tl geraspte sinaasappelschil, 60 gram havermout

Bereiding:

Kook de gedroogde vijgen in een bodempje water zacht en pureer ze met de staafmixer. Hak de dadels en de amandelen fijn. Meng alle ingrediënten tot een stevige massa. Druk de massa plat op een stuk plastic folie, vouw de folie eroverheen en rol de plak dunner met de deegroller tot ongeveer een cm dik. Laat het geheel onafgedekt 2 uur in de koelkast opstijven. Snijd er repen van, pak ze in in bakpapier en bewaar ze in een bakje in de koelkast. 

Tips

Als je het handig vind kun je ook een rol van de massa maken, deze in een doek bewaren in de koelkast en er plakken van snijden. 
Varieer er vrolijk op los met smaken, andere gedroogde vruchten zoals abrikoos/cranberries/rozijnen, citroenschil ipv sinaasappelschil en met verschillende soorten noten. Liever een chocolade-smaakje ertussen? Maak dan eens repen met cacao-nibs.

Voor sporters zijn deze repen ideaal als energie-bron vóór de training of om koolhydraten aan te vullen na een lange intensieve training. Voor alle andere lekkerbekkies zeg ik: Geniet ervan met mate, want ze verdienen niet voor niets de naam Energie-reep!