Slide background

Eet gezond & lekker

Slide background

Beweeg slim

Slide background

Adem rustig

Slide background

Ontspan

Slide background

Geniet!

Zoervleisj

Deze absolute topper mag met de Vasteloavend natuurlijk niet ontbreken: Zoervleisj! Heerlijk met friet (uit de airfryer) of lekker klassiek met aardappelpuree en rode kool. Traditioneel marineer je het vlees vooraf in de azijn, maar sinds ik gelezen heb dat zo'n marinade maar een millimeter in het vlees dringt besloot ik deze stap over te slaan. Eerlijk gezegd denk ik dat dit ook iets van vroeger is en dat het gedaan werd om het vlees zo langer te kunnen bewaren. Bij mij zijn overigens niet alle ingrediënten Limburgs. Ik gebruik het liefst rode balsamico-azijn, dat geeft net iets meer smaak, en ipv ontbijtkoek gebruik ik Friese kruidkoek. Natuurlijk koop ik extra lekker rundvlees bij de boer van runderen die lekker buiten gegraasd hebben. Verkrijgbaar bij Boerderijwinkel Grooten te Heerlen. Maak een flinke ketel en bewaar wat je over hebt in kleine porties in de diepvries.
 


Ingrediënten

2 kg runderpoulet, 1,5 kg uien, 500 ml balsamico-azijn, 10 el stroop, 6 plakken kruidkoek, 5 blaadjes laurier, kruidnagelpoeder, peper, zout, 6 el vloeibare margarine, water, een paar el bloem. 

Bereiding
Schil en snijd de uien, en bak ze langzaam in 3el vloeibare margarine. Bestrooi het runderpoulet met zout, peper en bloem. Neem een andere pan en  schroei het vlees dicht in 3 el vloeibare margarine. Als de uien mooi bruin worden blus je ze af met de balsamico-azijn en voeg je de uien bij het vlees.  Doe de laurierblaadjes, de kruidnagelpoeder, peper en zout erbij en eventueel wat water, zodat het vlees onderstaat. Doe een deel van de stroop erbij en laat het geheel op laag vuur een aantal uurtjes stoven tot het vlees zacht is. Snijd de Friese kruidkoek in blokjes en doe er wat water overheen. Maak er met de staafmixer een puree van. Als het vlees gaar is bind je de saus met het kruidkoek-mengsel. Breng het geheel op smaak met zout, peper en eventueel nog wat stroop.