Slide background

Eet gezond & lekker

Slide background

Beweeg slim

Slide background

Adem rustig

Slide background

Ontspan

Slide background

Geniet!

Supersnelle erwtensoep!

Supersnelle erwtensoep

Heerlijk, erwtensoep! Traditioneel klaargemaakt met spliterwten is lekker, maar bij mij niet meer favoriet sinds ik mijn snelle erwtensoep maak van...diepvrieserwtjes! Ik ben echt fan. De kleur is mooi fris groen, en het smaakt ook frisser. Spliterwten vind ik echt ouderwets. Iets uit de tijd dat we nog geen diepvries hadden. Dus waarom geen gebruik maken van het comfort dat we nu hebben? Natuurlijk kun je ook snelle erwtensoep maken van erwten uit blik/pot, maar dan mis je toch net weer de frisse smaak en de mooie kikkergroene kleur van de diepvries-erwtjes. Hieronder de basis-vega-versie zonder zout. In de tips vind je suggesties voor vleesliefhebbers.

Ingrediënten voor ongeveer 2,5 liter soep
450gr diepvrieserwten, 1 aardappel, 250gr prei, 100gr knolselderij of bleekselderij, 1 flinke ui, 1 liter water/bouillon, 2 eetlepels vloeibare margarine, zwarte peper, laurierblaadje
Voor de vulling: 1 flinke winterwortel, 100gr knolselderij, 1 aardappel, 100gr prei.

Bereiding
Hak de ui en fruit de ui langzaam in de margarine. Snijd ondertussen 1 aardappel en 100gr selderij  in stukjes en 250gr prei in ringen. Fruit de groenten met de ui zodat de smaken vrijkomen. Voeg de diepvrieserwten toe en fruit ze mee. Overgiet de soep met water, voeg het laurierblaadje toe en laat de soep langzaam trekken tot de groenten gaar zijn.  Snijd ondertussen de groenten en aardappel voor de vulling in stukjes en de prei in ringen. Haal het laurierblaadje uit de soep. Pureer de soep met de staafmixer, en voeg de vulling toe en het laurierblaadje toe. Houd de soep warm tot de vulling gaar is. 

Tips
Extra lekker wordt de soep voor vleesliefhebbers als je een bouillon trekt van rundvlees, of wild, zoals hert of wild zwijn. Ik trek vaak bouillon in het weekend bij slecht weer, maak er fond van en bewaar de fond met wat vlees in porties in de diepvries, zodat ik het later in een snelle soep, ragout of een ander gerecht kan gebruiken. Natuurlijk kun je de soep op smaak brengen met zout of een bouillonblokje. Als je zout gebruikt, neem dan gejodeerd zout. En proef de soep steeds tussendoor. Hoe minder zout hoe beter! Je kunt veel zout toevoegen ook afleren door steeds wat minder te gebruiken. Uiteindelijk wen je aan minder zoute gerechten en ga je de echte smaak van kruiden en groenten meer waarderen!