Slide background

Eet gezond & lekker

Slide background

Beweeg slim

Slide background

Adem rustig

Slide background

Ontspan

Slide background

Geniet!

Linzen-Wortelsoep

Linzen-wortelsoep

Een heerlijk romige soep met peulvruchten! Je kunt hem eten als maaltijdsoep, dan maak je hem eventueel met iets meer vulling. Wil je hem serveren als voorgerecht? Maak hem dan iets dunner door er wat water aan toe te voegen. Ik doe er altijd 500gr groenten in en een halve liter melk. Vaak maak ik dit soort soepen als we snel iets gezonds op tafel willen en ik niet zo heel veel zin heb om uitgebreid te koken. Met een flinke portie soep heb je in ieder geval voldoende groenten binnen. De peulvruchten zijn een goede vleesvervanger. Heb ik daarna nog zin in iets dan is brood met een uitsmijter, een tosti of hartige pannenkoek een mooie aanvulling voor een snelle doordeweekse avondmaaltijd of een zaterdaglunch. Hieronder het basisrecept zonder zout/bouillonblokje.  




Ingrediënten voor 2 ruime porties of 4 voorgerechtjes

1 ui, 100gr knolselderij, 1 winterwortel, 1 zoete aardappel (in totaal 500gr groenten), 500ml melk (halfvol/mager), potje linzen, 2 eetlepels olie/vloeibare margarine, 1 theelepel sambal, gemalen komijn, teentje knoflook, gemalen koriander, laurierblaadje, korianderblaadjes voor de garnering. 

Bereiding
Snijd de groenten in kleine stukjes. Fruit de ui in de olie/margarine, voeg de fijngesneden groenten toe. Voeg de sambal, kleingesneden knoflook en de kruiden toe en fruit dit geheel nog even zodat alle smaken goed vrijkomen. Doe de melk erbij en laat de groenten langzaam garen. Haal het laurierblaadje uit de soep en pureer de soep met de staafmixer. Voeg de linzen toe, doe het laurierblaadje er weer bij, en warm de soep goed door. Serveer met een toefje Griekse yoghurt en bestooi de soep met gedroogde of verse korianderblaadjes.

Tips 
Zelf probeer ik zo weinig mogelijk zout te gebruiken, maar kun je echt niet zonder? Breng dan de soep op smaak met zout of een bouillonblokje.
Meer vulling? Ook lekker met wat verse tomaat in blokjes of wat nootjes als topping. En wat denk je van vis, omelet, gekookt ei of een restje kip?