Slide background

Eet gezond & lekker

Slide background

Beweeg slim

Slide background

Adem rustig

Slide background

Ontspan

Slide background

Geniet!

2 Variaties op rode kool
Rode kool is mijn absoluut favoriete groente met kerst! Het is de enige groente die ik uit een pot haast net zo lekker vind als zelf gemaakt. Maar kijkend naar de ingrediëntenlijst op het etiket is de keuze snel gemaakt: Ik ga toch liever zelf aan de slag! Er zit vaak namelijk maar 65% rode kool in zo'n glas, en dat kan beter! In het onderstaande recept staan twee variaties: De een traditioneel met appel, de ander verrassend van smaak met sinaasappel, honing en kaneel. De laatste variatie smaakt erg lekker bij bijvoorbeeld eendenborst!


Zelf rode kool maken is best wat werk. Een handje hulp in de keuken is dan geen overbodige luxe! Ik maakte samen met mijn kookmaatje Sem een grote pan rode kool met sinaasappel klaar. De helft hebben we lekker opgesmuld tijdens een gezellig etentje met zijn pap en mam, de andere helft  - lekker handig- ligt in de diepvries...voor oude jaars avond. 


Ingrediënten
1kg rode kool in dunne reepjes, 3 plakjes Friese kruidkoek, balsamico azijn, een handje rozijnen, 2el vloeibare margarine, 2 laurierblaadjes, kruidnagelpoeder, 1el suiker, peper, zout.
Verder voor variatie 1: 1 appel, handje stukjes gedroogde appel
Verder voor variatie 2: Geraspte schil van 1 biologische sinaasappel, vruchtvlees van 1 sinaasappel in kleine stukjes, wat honing, kaneel 
Bereiding variatie 1

Snijd de rode kool in dunne reepjes en de appel in stukjes. Warm de boter in een pan, bak de stukjes appel en voeg de rode kool toe. Smoor de rode kool in de margarine. Voeg wat kruidnagelpoeder, een eetlepel suiker, peper en zout toe en blus het geheel af met balsamico-azijn tot je een mooie helderrode kleur krijgt. Voeg de rozijnen, gedroogde appelstukjes toe en laat het geheel met de deksel op de pan lekker sudderen. Snijd de kruidkoek in stukjes en overgiet het met kokend water. Maak er een puree van met de staafmixer en voeg dit mengsel toe als de rode kool gaar is. Breng het geheel op smaak met peper, zout en suiker. 

Bereiding variatie 2
Snijd de rode kool in dunne reepjes. Smoor de rode kool in de margarine en voeg de kruidnagelpoeder, de suiker, wat peper en zout toe. Voeg de geraspte sinaasappelschil en het vruchtvlees toe. Blus het geheel af met balsamico-azijn tot je een mooie helderrode kleur krijgt. Voeg de rozijnen en de laurierblaadjes toe. Laat het geheel met de deksel op de pan sudderen tot de rode kool gaar is. Snijd de kruidkoek in stukjes en overgiet het met kokend water. Maak er een puree van met de staafmixer en bind hiermee de rode kool. Breng het geheel op smaak met peper, zout, honing, kaneel.

Tips
Nog meer appelsmaak in variatie 1? Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar misschien is appelstroop een idee in plaats van suiker. Dat probeer ik de volgende keer. Mijn rode kool voor de feestdagen ligt al in de diepvries!